Nathan Smith’den Yeni Platform: Unsemantic

unsemantic
Nathan Smith tarafından geliştirilen yeni nesil CSS Framework: Unsemantic

Uzun yıllar Web tasarımı derslerinde öğrencilerle birlikte tablo tabanlı tasarım üzerinde çalışmalarımızı sürdürdük. Tablolu tasarımın kolay öğrenilen ancak tasarım açısından eziyetli yapısı öğrencilerin ilk etapda hoşuna gitse de ortaya çıkan ürünlerin alışılmış Web sitelerine benzememesi beraberinde hayal kırıklığını da getirdi. Genelde tasarım eğitimi almamış ancak programlama dillerine aşina bir grupla çalıştığımdan dolayı dönem sonunda estetik açıdan hoşa giden projelerin ortaya çıkmayışı derslerden alınan keyfi de azalttı.

HTML ve CSS geliştikçe, buna paralel olarak tarayıcıların yetenekleri de arttıkça tablolu tasarıma mahkumiyetimiz de sona erdi. CSS tabanlı mimariyi kullanarak sade ve etkileyici tasarımları ortaya çıkartmak artık mümkündü. Minimalist tasarım modası da işimize yaramadı değil. Tasarımlar sadeleştikçe daha modern bir havaya bürünüyordu. Bu arayıp da bulmadığımız bir akımdı.

CSS tabanlı bir mimariyi oluşturmak ilk etapda çok daha zordu, tabloların sahip olduğu 3-4 özelliğin yanında CSS uçsuz bucaksız bir geliştirme / özelleştirme ortamı sunuyordu. İşte tam da bu aşamada diğer bir çok Web teknolojisinde yaşanan gelişme kendini gösterdi: CSS Frameworks. Bu geliştirme platformları sundukları hazır CSS mimarisi ile tasarım sürecinde size önemli bir hız kazandırmaktaydı. Artık Web tasarım derslerinin üzerine inşa edileceği yapı buydu.

Bugün ücretsiz olarak kullanabileceğiniz CSS Framework’lerinin sayısını hesap etmek zor. Ancak ben son 4 yıldır derslerde Nathan Smith tarafından geliştirilen 960 Grid Sistem‘i kullanmaktayım. Bu sistem ile geliştirilen projeler hem güncellik açısından hem de görsellik açısından ihtiyacımız olan pozitif etkiyi bizlere sağladı.

960gs
Nathan Smith tarafından geliştirilen CSS Framework: 960.gs

Web teknolojileri belki de gelişim hızı konusunda rekorları elinde bulunduran bir disiplin olabilir. Bunu hemen hemen her akademik dönemde Web tasarım derslerini gözden geçirirken deneyimleme şansı buldum. 2012 – 2013 bahar dönemi itibariyle CSS tabanlı mimari için 960.gs kullanırken günümüzde polüper olan tasarım yaklaşımı “Duyarlı Tasarım / Responsive Design” ile ilgili çözümler üretme ihtiyacı ortaya çıkmaya başlamıştı. Bu ihtiyacı 960.gs ile kurgulanan farklı CSS yapıları ile çözmek mümkündü. Ancak bu her donanım sınıfı için (cep telefonu, tablet, masaüstü vb.) ayrı bir CSS yapısı üretmek anlamına geliyordu. Bu şekilde duyarlı olmak çok da pratik değildi! Kaldı ki donanımlar arasındaki çizgi giderek silikleşiyordu. Dersi yeni dönem için kurgularken tam da ihtiyacım olan çözüm yine Nathan Smith‘den geldi: Unsemantic

Unsemantic, 960.gs benzeri bir yapıyı bize “duyarlı” bir halde sunuyor. Sadece genel çerçeveyi değil navigasyonu da duyarlı hale getirmek örnek sitedeki gibi mümkün hale geliyor.

unsemantic_demo
Unsemantic örnek sitesi

Web tasarımı derslerinde, genelde tablolu tasarımdan CSS tabanlı mimariye geçiş sağlayarak Web teknolojilerinde yaşanan gelişmeyi gözler önüne sermeye çalışıyordum. Artık buna bir aşama daha eklenmiş oldu; “duyarlı tasarım”.

Siz de derslerinizde ve / veya çalışmalarınızda uygulaması kolay ve hızlı modern bir CSS mimarisi kullanmayı planlıyorsanız unsemantic.com‘a göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WordPress gururla sunar | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Yukarı ↑