Arduino 1.0 Yayınlandı

Arduino‘ya karşı olan merakım sürekli olarak soyut nesnelerle (bilgisayar yazılımları) çalışmaktan bıkıp, fiziksel bazı kontrolleri de devreye sokmak isteyişimle başladı. Kullanımı basit, programlama dili kolay ve fiyat olarak da ulaşılabilir bir platformun arayışı içine girdim. Bu arayışım sonucunda sanatçılara programlama dillerini sevdirmeyi amaçlayan Java temelli bir dile sahip açık kaynak kodlu ve açık kaynak donanımlı bir platform olan Arduino ile tanıştım.

Daha önceki platform arayışlarımda, özellikle piyasadaki elektronik hobi kitaplarını incelediğimde, genelde PIC programlama ve RS 232 gibi bana köhne gelen teknolojiler üzerine kurulu ortamlarla karşılaştım.  Arduino, USB bağlantısını kullanması, Linux’a da destek vermesi, Ethernet, WI-FI, Bluetooth gibi bağlantı ara birimleriyle genişleyebilmesi açısından tam olarak isteklerimi karşılar nitelikteydi. Kuvvetli bir topluluk yapısına sahip olması, farklı teknolojiler ile eş güdümlü çalışabilmesi (Adobe Flash vb.), çok sayıda aksesuar çeşidi, kitap ve dokümana sahip olması bu platformu benim için eşsiz kıldı. Arduino ile çalışmaya başladıktan (yaklaşık 1 – 1,5 sene) sonra farklı platformları da inceledim (Texas Instrument MSP430 LaunchPad vb.) ancak hiçbiri bende Arduino’nun yarattığı etkiyi yaratmadı.

Arduino üzerindeki çalışmalara hem hobi seviyesinde hem de akademik çalışmalara bir zemin oluşturacak şekilde devam ettim. Bu çalışmalar ilk meyvesini Akademik Bilişim 2011’de sunduğumuz bildiri ile verdi. Yayının künyesi ve tam metine aşağıdan erişebilirsiniz:

Ersoy, H. Gülbahar Y. & Madran, O. (2011). Programlama Dilleri Öğretimine Bir Model Önerisi: Robot Programlama. Akademik  Bilişim KonferansıMalatya: İnönü Üniversitesi.

Değerli meslektaşlarım Halil ve Yasemin ile birlikte yaptığımız bu çalışma sonrası işyeri değişiklikleri Arduino ile ilgili çalışmalara bir süre ara vermemizi gerektirdi. Verilen bu zorunlu arayı Arduino’nun 1.0 versiyonunu yayınlaması şerefine sona erdirmekten dolayı çok mutlu olduğumu ifade etmeliyim. 2012’den itibaren Arduino platformuna ciddi bir ağırlık vermeyi planlıyorum. Bu platformu temel alan bir robot programlama müfredatı oluşturmak şu an için en büyük hedeflerim arasında. Bu çalışmayı Android tabanlı cihazlardan Arduino tabanlı robotların kontrolü şeklinde özetleyebilirim.

Arduino platformuna ilgi duyuyorsanız bu sayfalardan yapılan çalışmaları takip edebilirsiniz ve isterseniz ekip içinde yer alabilirsiniz.

Arduino 1.0 Yayınlandı” için 3 yorum

Kendininkini ekle

    1. Merhaba,

      Türkiye’de Arduino konusunda yayın yapan siteler çok az. Bu açıdan öncelikle arduinoturkiye.com için kendi adıma çok teşekkür ediyorum. Elimden gelen tüm desteği sağlamaya çalışacağım.

      Selamlar, sevgiler…

  1. arduino yu birkaç hafta öncesinden beri inceliyrum remen aşık oldum kendilerine. ilk programlama deneyimim pic16f877 programlamak olmuştu. ve hayatımın dönüm noktası diyebilirim. arduino da bir o kadar heyecanlandırıyor beni özellikle usb arabirimi muhteşem görünüyor. bu konuda bende aktif olarak yardım etmeyi kendime borç biliyorum saygılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WordPress gururla sunar | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Yukarı ↑