Adobe, açık kaynak kodlu projelerine bir yenisini ekledi: Brackets. Son zamanlarda PhoneGap / Apache Cordova ile açık kaynak kod cephesinde hareketli günlerin yaşandığı Adobe’den yepyeni özelliklere sahip bir kod editörü karşımızda.
Brackets ile ilgili genel bir fikir sahibi olabilmek ve henüz son kullanıcının test edemediği arayüzü gözlemleyebilmek için aşağıdaki videoya göz atabilirsiniz:
Brackets, önümüzdeki günlerde MacOS ve Windows platformları için kullanımda olacak. Açık kaynak kodlu bir projenin neden Linux ortamına destek vermediğini sorabilirsiniz. Bunun cevabını halihazırda Adobe’nin müşteri portföyünün MacOS ve Windows kullanıcılarından oluştuğu ve “hayrına” bir iş yapılacaksa mevcut ya da potansiyel kullanıcıların işine yarayacak bir ürünün ortaya çıkmasının tercih edileceği şeklinde yanıtlayabiliriz. Adobe’de Linux ortamına da destek veren projeler mevcut, ancak bunlar ya zaten linux ortamında geliştirilen (PhoneGap vb.) ya da Eclipse gibi IDE’ler üzerinde koşan (Flex vb.) projeler.
Brackets projesi ile ilgili ayrıntılı bilgiye brackets.io adresinden ulaşabilirsiniz. Projeye dahil olmak ve destek vermek de mümkün. Zaten Adobe bu tarz projelerde topluluğun desteğini istediğini her zaman belirtiyor. Projeye bir “el vermek” için önerilen seçeneklere proje sitesinde yer alan Contribute bölümünden ulaşabilirsiniz. Brackets kaynak kodları Adobe’nin github hesabı (github.com/adobe/brackets) altında yer alıyor.
Piyasada yüzlerce kod editörü var. Bu editörler farklı lisanslara sahip. Birçoğunun temel özellikleri geliştiricilerin tüm ihtiyacını karşılayabilecek nitelikte. Bu açıdan bakıldığında Brackets nasıl bir farklılık yaratabilir diye düşünebilirsiniz. Benim gözüme çarpan ve öne çıkacağını düşündüğüm özellikler şu şekilde:
- Adobe’nin bir projesi olması. Mevcut Adobe kullanıcılarına ücretsiz bir ürün kullanmak iyi gelecektir 🙂
- Brackets’ın HTML, CSS ve JavaScript üzerine inşa edilmesi. Bu açıdan kaynak kodların geliştirilmesi ve “hack”‘lenmesi kolay olacaktır.
- Web geliştiricilerinin aşina olduğu FireBug tarzında çalışma ortamı. Yazdığınız kodların çıktılarını eşzamanlı olarak Chromium tarayıcıda görebilme imkanı sağlanmakta. Bu bence Brackets’ın en çarpıcı özelliği. Bu özelliği yukarıda gömülü olan videodan izleyebilirsiniz.
Sonuç olarak ben açık kaynak kodu duyduğum zaman zaten projeye pozitif olarak yaklaşıyorum. Chromium tarayıcı ile entegrasyonu ve HTML, CSS ve JS üzerine kurulu bir yapısı olması da hoşuma giden özellikler oldu. Belki de beni Brackets ile ilgili olarak tek üzen nokta şu an için Linux platformunda çalışacak bir versiyondan söz edilmemiş olması. Buna alıştık artık da demek istemiyorum. Adobe ve diğer ticari firmalar Pardus’a destek versin demiyorum ama artık masaüstü sistemler için neredeyse Windows yaygınlığında olan debian tabanlı Ubuntu’yu da artık göz ardı etmesinler.
Ticari firmalar tarafından desteklenen / yürütülen açık kaynak kodlu projelerin çoğalması dileğiyle…
Şimdiye kadar gördüğüm kod editörlerin içinde en iyilerden biri olmaya aday. Windows sürümü yakın zamanda çıkar umarım 🙂