Adobe AIR Runtime & Android Market

Flash ile mobil cihazlara uygulama geliştirmeye başladığım zamanlarda uygulamanızı yayınlayabileceğiniz 2 platform bulunuyordu; Windows Mobile ve Symbian. O zamanlar – ve şimdi de – Nokia telefonlardan haz etmediğim için ve çevremde Nokia telefonunu kurcalamama izin verecek birini bulamamamdan dolayı uygulamaları Windows Mobile üzerinde test ediyordum.

Şu an yavaş yavaş müzelik bir cihaza dönüşen HP iPaq 6900 üzerinde eklenti olarak Flash Lite yüklemiştim. ActionScript 2.0 ile kodladığım hemen hemen tüm uygulamalar Flash Lite ile rahatlıkla iPaq üzerinde çalışıyordu. Ancak iş dağıtım kısmına geldiğinde uygulamayı *.cab uzantılı olarak yükleyen kullanıcılar için macera başlıyordu. Uygulamayı çalıştırabilmek için Flash Lite yüklemeleri uyarısı alan kullanıcıların normal şartlarda bu eklentiyi İnternet’ten (Over The Air) yükleyebilmeleri gerekiyordu. Maalesef bu yükleme İnternet üzerinden direkt olarak Türkiye’deki kullanıcılara sunulmamıştı. Flash Lite eklentisini Macromedia’nın sitesinden (hem de bir form doldurarak) yüklemek gerekiyordu. Tam da bu sırada Flash Lite eklentisinin dağıtımı durduruldu ve artık tüm cihazlarda (mobil, masaüstü vb. ayrımı yapılmaksızın) Flash Player’ın kullanılacağı bilgisi verildi. Tahmin edebileceğiniz gibi HP iPaq 6900 ve türevleri hiçbir zaman bu yeni Flash Player dağıtım sisteminden ya da AIR Runtime seçeneğinden faydalanamadılar.

Mobil cihazlara uygulama geliştirme serüveni kısa bir duraksamaya girdi. Önce iOS fırtınası daha sonra da Android kasırgası mobil cihazlara uygulama geliştirme dinamiklerini baştan sona değiştirdi. Bu değişime Adobe, Flash Platformu ile uyum sağladı. Creative Suite’in en yeni versiyonu CS5.5 ile iOS ve Android için AIR Runtime çözümünü entegre hale getirdi. Bu gelişme beni hem heyecanlandırmıştı hem de yarım kalan Flash ile mobil uygulama geliştirme serüvenine devam anlamına geliyordu. Süratle gerekli altyapı çalışmalarını tamamladım (bu çalışmalar ile ilgili ayrıntılı yazımı androidanya.com‘da bulabilirsiniz).

İlk örneğimi sorunsuz olarak emülatörde çalıştırdım. Artık gerçek bir cihazda test edebilirdim. Test cihazı olarak hali hazırda telefon olarak da kullandığım HTC Wildfire‘ı kurban olarak seçtim (çok fazla bir seçeneğim de yoktu zaten). Flash CS5.5’den, uygulamamı yayınlarken USB ile bağlı olan Wildfire’a uygulamayı yüklemesini ve çalıştırmasını  da istedim. Yayınlama başarıyla gerçekleşti ve uygulama Wildfire’a yüklendi. Birden ekranda beliren bir uyarı mesajı beni geçmişe götürdü. Cihaz, Adobe AIR Runtime’ı yüklememi istiyordu. Bunun için beni direkt olarak Android Market’e yönlendirebileceğini söylüyordu. Ben de kabul ettim ve cihazda Android Market açıldı. İşte bu aşamada tarih yeniden tekerrür etti ve Adobe AIR Runtime’ın Market’te bulunamadığı uyarısı ile karşı karşıya kaldım. Oysa ki Adobe AIR Runtime’ın Market’te yüklenmeye hazır olduğundan emindim. Hemen Android Market’e masaüstü bilgisayarımdan ulaştım ve Adobe AIR Runtime’ı arattım, buldum ve cihazı seçerek yüklemek istedim. Maalesef HTC Wildfire Adobe AIR Runtime’ın yüklenmesi için uygun olan cihazlar arasında değildi. Oysaki Android 2.2 Froyo ile İnternet’te yer alan tüm Flash uygulamalarını sorunsuz olarak çalıştırabiliyordu. Sürekli esnekliğinden, sınırlamaların olmayışından bahsettiğim sistem neden bu şekilde bir engelleme getirmişti? Forumlarda kısa bir araştırmadan sonra HTC Wildfire’ın 500 mhz’lik işlemcisinin Adobe AIR Runtime için yeterli olmayacağını bu yüzden bu tür bir engellemenin bulunduğunu öğrendim. O anda buna benim karar verebilmem gerektiğini düşündüm. Ne kadar yavaş olursa olsun, ne kadar pil tüketirse tüketsin bu tercih bana ait olmalıydı. HTC Wildfire için Adobe AIR Runtime apk arayışlarına başladım. 1-2 eski versiyon apk’yı denedim ancak yeni SDK ile yaptığım uygulamalarda sorun yaşadım. Daha sonra Android SDK’nın kendi emülatörüne AIR SDK’nın içinden gelen Runtime.apk’yı yüklediğim aklıma geldi. Acaba bu apk sorunsuz olarak HTC Wildfire’a yüklenecek miydi? Daha da önemlisi Flash’da yapılan uygulamaları çalıştıracak mıydı? Hemen Runtime.apk’yı cihazın SD kartına kopyaladım ve HTC Wildfire’a kurdum. Kurulum sorunsuz gerçekleşti. Daha önce çalıştırmayı başaramadığım ve Flash ile yapılmış bir oyunu açtım ve mutlu son.

Sonuç olarak Android tabanlı bir cihaz kullanıyorsanız ve cihazınız için Market’te Adobe AIR Runtime bulamıyorsanız AIR SDK içerisinde yer alan “Runtime.apk” dosyası ile şansınızı denemenizi öneririm.

Sizleri fazla uğraştırmamak için dosyayı da burada paylaşmak istiyorum 🙂 runtime.apk

Kolay gelsin…

Adobe AIR Runtime & Android Market” için 4 yorum

Kendininkini ekle

  1. Adobe, AIR’ın karizmasını çizdirmemek adına böyle bir kısıtlama getirdi sanırım. Eğer AIR Mobile Runtime şuan ki belirtilen sistem gereksinimlerini sonraki versiyonlarında abartmaz ise yakın gelecekte bu önemsiz bir sorun olacaktır.

  2. @ilyas dediklerinize katılıyorum. Ancak Flash Player’da da aynı sorun var. Fakat onu marketten yayınlıyorlar basit animasyonlarda ve videoda sorun yok ancak uygulamaları çalıştırma konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Sonuç olarak bence bir uyarı ile AIR yüklemesine de izin verilmeli…

  3. Birkac hafta once Adobe Air ‘i marketten indirdigime eminim. Fakat su anda markette bunu goremiyorum. Eger cihazda Air yuklu degilse, calistirilan program air’in yuklu olmadigini soyleyip markete yonlendiriyor ama markette Air bulunmuyor. Bu da ulkemize ozgu sorunlardan birimi acaba?

    Flash builder ile programin son halini export ederken cihaz usb’den bagliysa, program otomatik olarak runtime.apk dahil olarak telefona yukleniyor. Dolayisiyla programi calistirmakta sorun yasanmiyor. Fakat programimizi markete koyarsak ve telefonunda air yuklu olmayan biri indirirse, malesef calistiramayacak.

    Ayrica Markette Air bulunsa bile kullanici ikinci bir yazilim yuklemeye zorlanmayi sevmiyor. Adobe Air isteyen programlarin yorumlarinda bunu gorebiliriz. Actionscript ve Flex ‘in cok artisi var ama bu da buyuk bir -eksi bence. (Bir de sanirim widget yazmak mumkun olmuyor o da kotu)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WordPress gururla sunar | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Yukarı ↑