Sahil yolunda “partileyen” vatandaşı nasıl ikna edersin?

COVID19 ile ilgili gelişmeleri sağlıklı bir şekilde takip edemiyorum. En başından beri Sağlık Bakanlığının paylaştığı veriler süreç ile ilgili sağlıklı bir değerlendirme yapmaya imkan vermiyor. Hal böyle olunca da insanları ikna edebilme konusunda ciddi sıkıntılar yaşanıyor.

Pandemi günlerinde normalleşme konuşulmaya başlandığı andan itibaren 2. dalga da gündeme geldi. Sadece ekonomi düşünülerek tedbirlerin gevşetildiğini ve paylaşılan bilgilerin manipüle edildiğini düşünen büyük bir kitle var.

Sağlık Bakanının sosyal medya üzerinden motivasyon mesajları göndermesi yeterli değil. İnsanları ikna edebilmeniz için şeffaf olmanız lazım. Şu ana kadar görece diğer Avrupa ülkelerine göre salgın kaynaklı ölüm oranlarının düşük olması bir başarı olarak görülebilir.

Ancak bu oranlar bundan sonraki sürecin bir sigortası olamaz. İlk dalgada süreci çok iyi yönettik ama 2. dalgada halk gevşedi ve mücadeleyi bu yüzden kaybettik diyerek sorumluluktan kimse kaçamaz. Her akşam paylaşılan 4-5 nicel veri ile insanlar ciddiyetin farkına nasıl varırlar?

Verilerin açık olarak paylaşılması ile detaylı bir projeksiyon yapabilmemize imkan verilirse o zaman insanları tedbirli olmaya ikna etme şansınız olur. Aksi halde gördüğü risk karşısında sorumlu davranan bir avuç vatandaşı evde hapsedip, cezalandırmaktan öteye gidemezsiniz.

Türkiye olarak hemen her olayda şeffaflık, hesap verebilirlik, demokrasi ve insan hakları açısından sınıfta kalıyoruz. Belirli bir medya grubunun servis ettiği bilgiler ile değerlendirme yapıp, hüküm veriyoruz. Bu şekilde devam edemeyiz. Ortak akıl ile çözüm üretemeyiz..!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WordPress gururla sunar | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Yukarı ↑