VMware’in ücretsiz “server” sürümünü uzun süredir merak ediyordum. Daha önce farklı sistemler üzerinde kullanma şansı bulmuştum ancak kurulumundan yapılandırılması kadarki süreci birebir gözlemleyebilme şansım olmamıştı. Sürekli olarak hizmet aldığım kurum ve kuruluşların işlerini yarım yamalak yapmaları beni “kendi işini kendi gör” felsefesinin bir numaraları savunucusu haline getirdi. Farklı bir konumda bulunan 2 sunucuya ek olarak ufak tefek hizmetler barındırmasını amaçladığım evdeki emektar dizüstü bilgisayarı (Intel Centrino 1.6 Mhz İşlemci – 1 GB Bellek – 80 GB Sabit Disk) bu anlamda kurban olarak seçtim.
Öncelikle yapılması gereken vmware’in resmi sitesinden sunucu sürümünü indirmek olmalı. Kurulum dosyalarının yer aldığı paketi bu bağlantıdaki sayfadan üye olarak ya da üyeliğiniz varsa giriş yaparak indirebilirsiniz. İndirdiğiniz paketin içerisindeki kurulum dosyasını aşağıdaki komut yardımı ile tetikleyiniz:
sudo ./vmware-install.pl
Bu aşamadan sona kurulum işlemi otomatik olarak gerçekleşecektir. Sistemde yer alamayan bazı paketlerden kaynaklanan sorunlar yaşayabilirsiniz. Gereksinim duyulan paketlerin kurulumunu yaptığınızda sorun kalmayacaktır.
Kurulum işlemi tamamlandığında Web tarayıcınız ve yerel sunucunız üzerinden kontrol paneline ulaşmanız mümkün olacaktır. Kontrol paneline ulaşım iki farklı adres altından gerçekleşmektedir:
Her iki bağlantı şeklinde de Ubuntu’nun “root” şifresi ile giriş yapmanız mümkün. Ancak standart bir kurulum yaptıysanız Ubuntu’daki “root” hesabınızın şifresi bulunmayabilir. Bu durumda terminal üzerinden root hesabına geçiş yapıp buradan bir şifre belirlemeniz gerekmekte. Bu işlemi tamamladıktan sonra yukarıda belirtilen adreslerden kullanıcı adı “root”, şifre “root şifresi” şeklinde bağlantı yapabilmeniz mümkün.
Bağlantı sorunsuz olarak gerçekleştiyse vmware’in web arayüzü karşınızda olmalı.
Herkese iyi sanallaştırmalar 🙂
Bir yanıt yazın