Macromedia Breeze’i ilk kullanmaya başladığım zamanlarda çevrimiçi toplantıların ve eğitimlerin çok popüler olacağını anlamıştım. Farklı formatlardaki sunum materyallerini kullanabilmek, ekran paylaşmak, anketler düzenlemek, metin tabanlı sohbete ek olarak görüntülü ve sesli sohbet edebilmek tüm beklentilerimi karşılamaktaydı. Gönül isterdi ki bu ve benzeri platformlar basit bir forum ya da günlük uygulaması kurmak kadar kolay olsun.
Macromedia Breeze’i sadece Macromedia’nın sunucuları üzerinden kullanma şansım olmuştu. Bu çalışma şekli Adobe Connect’te de (Breeze platformunun yeni adı) aynı şekilde devam etti. Kimi zaman 15 günlük deneme sürümleri ile kimi zaman da Türkiye’deki Adobe kullanıcı gruplarının çevrimiçi toplantılarında deneyimlerimi arttırmaya çalıştım. Türkiye’deki birkaç üniversite ve kamu kuruluşunun da bu platform üzerinde koşan ya da koşacak olan çalışmaları olduğunu biliyorum. Ama test etme fırsatım olmadı.
Adobe’nin sunucuları üzerinde şaşırtıcı derecede hızlı bağlantılar kurmak mümkün. Telekom’un en düşük ADSL hizmeti ile bile etkileyici sonuçlar elde edilebiliyor. Sunucuların Türkiye’de olduğu durumlarda bağlantı kalitesi daha da artacaktır diye düşünüyorum. Yukarıda bahsettiğim gibi henüz yerel kaynaklardan faydalanma şansım olmadı. Bu durum sürekli yeni bir platform arayışını da beraberinde getirdi. İstemci tarafında Flash kullanılan, sunucu tarafından ise çoklu ortam iletişimine çift yönlü olarak izin veren bir sunucu yapısının dayanılmaz cazibesi…
İlk Denemeler
İlk denemeler AMF ile başladı. İstemci tarafında Flash, sunucu tarafında ise PHP – MySQL ikilisi metin tabanlı sohbet ortamlarında tatmin edici sonuçlar vermekteydi. Şu anda kullanımda olan Öğrenme Yönetim Sistemi ve bir önceki versiyonunda AMF mimarisi üzerine kurulu sohbet odalarını kullandım ve halen de kullanmaya devam etmekteyim. Genel anlamda sistemi yormayan az bant genişliğine ihtiyaç duyan bu platformu çok sevdiğimi itiraf etmeliyim. Çabuk kurulan, sorunsuz çalışan, sunucu tarafında beklentisi az olan sistemlere karşı zaafım var.
Açık kaynak kodlu bir girişim AMF ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz:
Açık Kaynak Kodlu Bir Alternatif Arayışı
Bu arayışın ilk durağının RED5 isimli bir proje olduğunu söyleyebilirim. Yine açık kaynak kodlu bir proje olan RED5 Adobe Connect’in belkemiğini oluşturan Flash Media Server’ın muadili olarak karşımıza çıkmakta. RED5 ile ilk tanıştığım yıllarda Linux platformundan bir haber vaziyette sunucu yönetmekten anlamayan biri olarak RED5’i çalıştırma şansına erişemedim. Yakın çevrede de bu işi kotaran bir arkadaşa rastlayamadım. Bu ilk durakta kaçan treni yakalamaya çalışırken araya giren türlü yeni teknolojiler RED5 ile aramı açtı, ta ki OpenMeetings ile tanışana kadar.
RED5 ile ilgili ayrıntılı bilgiye aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz:
OpenMeetings
OpenMeetings açık kaynak kodlu bir Video-Konferans ve ortak çalışma platformu. Projeye googlecode evsahipliği yapmakta. Bir çok bileşeni ile Adobe Connect’e benzediğini ve ciddi bir alternatif olabileceğini söylemek mümkün. Lisans bedeli ve buna benzer maliyetlerin olmaması da bu projeyi takip etmeye değer kılıyor. Halihazırda sunucuya yükleme çalışmalarına devam ettiğim OpenMeetings’in Türkçeleştime çalışmalarını da tamamladım. İlgili xml dosyasına buradan (turkish.zip) erişebilirsiniz. Henüz sistemi kuramadığım için Türkçeleştirmede birtakım anlamsız ifadeler ortaya çıkmış olabilir. En kısa zamanda sistem üzerinde dil paketini test edip güncellemeye çalışacağım.
OpenMeetings ile ilgili her türlü bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
http://code.google.com/p/openmeetings/
Kurulumu gerçekleştirdikten sonra deneyimlerimi bu başlık altında sizlerle paylaşacağım. Demo sunucusundan alınmış bir kaç ekran görüntüsü şu an için platform hakkında kabaca bir fikir edinmenizi sağlayacaktır.
Konferans Modülü
Ekran Paylaşımı Modülü
Sayın, Orçun Madrean
Bizlerle bu bilgileir paylaştığınız için çok teşekkür ederim.
Siteleri deneme fırsatım olmadı ancak bend e adobe ye alternatif bir sistem arıyordum. Bu denli uzun ve güzle paylaşımınız için teşekkür ederim
Kamil ÖZYANIZ
02163285968
Tez çalışmam için benim de localhost’ta openmeetings kurmam gerekiyor ama bir türlü başaramadım. Kurulum için düzgün Türkçe veya ingilizce bir kaynak var mı acaba? (openmeetinga’in sitesindeki yönergeyi aynn uyguluyorum ama aklıma takılan; aşamaığım noktalar var)
Openmeetings’in kurulumu konusunda sorunlar yaşanıyor gerçekten. Özellikle openmeetings’in kurulumundan önce gereken kütüphaneleri kurmak / bulmak sorunlara neden olabiliyor. Dikkatinizi çekti mi bilemiyorum; projenin wiki sayfasında (http://code.google.com/p/openmeetings/wiki/InstallationOpenMeetings) VMWare imajı var (http://download.openmeetings.de/vmware_openmeetings_moodlepack_r1852.tgz). Bu imajı makinanıza indirip VMWare player içinde çalıştırabilirsiniz. Ben imajı yükledim ancak henüz VMWare içinde çalıştırmadım. İşlemi gerçekleştirdiğimde deneyimlerimi bu sayfa altında sizlerle paylaşırım.
Oley!
1 aylık uğraşlarımın ardından ben de openmeetings kurmayı başardım. Moodle içinde kullanmayı düşünüyordum ve de onu da başardım. Tüm ayarlamaları tamam (2 ayıma maloldu ama olsun; hamama giren terler). Moodle içinde etkinlikler altında açılıyor ama varsayılan sayfada tüm metinler ingilizce. Openmeetings’e direkt bağlantı kurduğumda ise türkçede herhangi bir sorun yok. Moodle içinde de türkçe görünmesini nasıl sağlayabilirim?
meraba biz de 1 aydır uğraşıyoruz ama kurulumu yapamadık 🙁 kurulumu nasıl yaptığınızı paylaşırsanız seviniriz çok 🙂 iyi günler
Merhaba, OpenMeetings ile ilgilenmeyeli çok uzun saman oldu. Aslında sitesinde belirtilen prosedür izlendiği zaman herhangi bir sorun olmaması lazım. Ben yazıyı hazırladığım zamanlarda adımları takip ederek sorunsuz bir şekilde kurulumu Ubuntu üzerine gerçekleştirmiştim. Siz hangi işletim sistemi üzerine kurulumu yapmaya çalışıyorsunuz.
Tebrikler !!!
Kurma işlemi ile ilgili izlediğiniz yolu bizimle paylaşırşanız çok mutlu oluruz 😉
http://code.google.com/p/openmeetings/wiki/InstallationOpenMeetings sitesinde kurulum kabaca anlatılıyor. 3 gündür ben de bu kurulum işiyle uğraşıyorum. Sonunda nasıl olduğunu buldum. Xampp ile phpmyadmin’de bir veritabanı oluştuluyor. Yukarıdaki sitede anlatılanlar veri tabanı şifrelenmiş ve büyük ihtimalle şifrenin openmeetings olması varsayılmış. Son sürümü herhangi bir yerel diske kopyalayıp, Red5.bat dosyasını çalıştırmak gerekiyor. Tabi bunları yapmadan önce java se’nin son sürümü gerekli. Adobe Connect’i inceledim. Satın almak için 12 000$ gibi bir para gerekiyor. Özellik olarak adobe connectpro ile boy ölçüşemez ama göz dolduran özellikleri var.
aradaşlar kurulum hakkında daha detaylı bilgi verebilirseniz sevinirim.
Herkese merhaba. openmeetings üstünde 1 haftafır yoğun bir şekilde çalışmaktayım. RED5 server ve openmeetings kurulumunu tamamladım. İlgilenenler ve kurulumda sorun yaşayanlara yardımcı olmaktan sevinirim. Lütfen ufukinan@gmail.com adresine mail atın.
konu bayagı önce açılmış ama bende birşeyler yazıp görüş almak istedim. öncelikle bende daha adobe connect i kullandım gerek yavaşlığı gerekse açık kaynak kod önemsememden dolayı Dimdim i inceledim kurulumlarını yaptım. Dimdim de cok başarılı cok hızlı fakat gereksinimleri tam anlamıyla karşılamadığı için OpenMeetings kullandım. Yalnız kurulumu yaptıktan sonra dikkatimi çeken birşey oldu. Süreklli olarak arkada işlem yaptığını farkettim buna bi çözüm getiremedim eğer sizde karşılaştıysanız bu sorunla, bilginiz varsa paylaşabilir misiniz_?
Suphi Bey,
Son dönemde tercih ettiğim bir başka açık kaynak kodlu çözümü önermek istiyorum; BigBlueButton. Gerek kurulum kolaylığı gerekse arayüz özellikleri açısından tatmin edici sonuçlar aldım. Şu an için tek eksiği yapılan etkinlikleri kaydedemiyor olması. Bunun haricinde akıllı tahta ekran paylaşımı ses ve video aktarımı yeterli seviyede. Özellikle Ubuntu üzerinde çok iyi performans sergiliyor. Ben şu an Başkent Üniversitesi’nde ubuntu 10.04 üzerinde kullanıyorum. Çok memnunum. BigBlueButton ile ilgili ayrıntılı bilgiye http://www.bigbluebutton.org adresinden ulaşabilirsiniz…
Hiç duymamıştım bir bakayım. Ubuntu yla da pek haşır neşir değildim bu sayede onunlada ilgilenmiş olurum. Teşekkürler Orçun Bey, kurulum ve kullanım yaptıktan sonra görüşlerimi paylaşırım.
tabiri caizse konuyu hortlatmak benimkisi ancak henüz zihnimde canlandıramadığım bir nokta var. local olarak deneyen sizler sistemi çalıştırmayı başarmışsınız, tebrikler. peki çevrimiçi nasıl çalıştıracağız? nasıl bir sunucu kullanmak gerekiyor?
Merhaba,
Sanal sınıf uygulamalarının çok farklı sistem gereksinimleri bulunmakta. Bu açıdan genelde herhangi bir hosting firmasından alınan bir standart bir hizmet üzerinde yapılandırlması mümkün olmuyor. Sunucunun tüm kontrolün eğer sizin elinizde olursa kurulumu da sorunsuz olarak gerçekleştirebilirsiniz.
Ben son zamalarda openmeetings yerine bigbluebutton tercih ediyorum. Ubuntu 10.04 LTS üzerine kurulumu gayet güzel bir şekilde yapılabiliyor. Ayrıntılı bilgiye bigbluebutton.org’dan ulaşabilirsiniz.
KURULUMU YAPACAK ARKADAS A 200 TL ÖDEYEBILIRIM. BİLGI ICIN 555-516 50 16
Merhaba,
Konu ile ilgili profesyonel destek almak isterseniz http://www.damasistem.com ile iletişime geçebilirsiniz.
Merhabalar moodle kurmak için nasıl bir vps gereklidir?Moodle içerisine openmeetings nasıl entegre edilir?Ben öğretmenim.Kısa bir zaman dilimi için de olsa moodle+openmeetings kullanmak istiyorum.Ne yapmam gerekli? Sunucu kiralayan firmalarda bunu yapabilir miyim?
Bu konuda çözümlerim bulunmaktadır ilgilenirseniz benle iletişime geçebilirsiniz.
arkadaşlar şu sistemi moodle üstünden yapmaya çalışıyorum red5 açıp localhost:5080/openmeetings/install dediğim zaman
OpenMeetings – Loading …
The server is not yet completely initialized. Please try again in a couple of seconds.
If this message persists for several minutes contact your Sys-Administration.
If that message stays forever you should check the logs located in
openmeetings_install_dir/log
folder, probably your database user/pwd/host is wrong!
yazıyor ne yaptıysam şu kısmı geçemedim sorun db yi görmemekteyse nasıl çözebilirim bu hatayı çözebilen varmı ? mail adresim hackanizma@gmail.com maillerimi her saat kontrol ediyorum mutlaka bilen varsa bana geri dönüş yaparsa çok memnun olurum final projemde kullanıcam çünkü
merhabalar,
bir konuda bilginizi almak istiyorum. yapacağım ticari bir faaliyette openmeetingsden yararlanmayı düşünüyorum. openmeeetings yazılımını ticari amaçla kullanmamız bir sorun yaratır mı? yani telif hakkı, tazminat v.b. gibi
Merhaba,
openmeetings’i ticari olarak kullanmanızda hiçbir sakında yok. Herhangi bir lisans, telif hakkı ya da tazminat ile ilgili bir sorun olmayacaktır. Son zamanlarda eğitimde video konferans kullanımı ile ilgili olarak bigbluebutton projesini de incelmenizi öneririm.
İyi çalışmalar,
mrb openmeetings moodle ın bir eklentisi olarak kurmaya çalışıyoruz dersimiz için acil ama her seferinde yarıda kalıyor hata neden kaynaklanıyo anlayamadık kurulum adımlarını yazabilir misiniz lütfen bide kurulum için gereken sistem gereksinimleri falan neler hata ondan kaynaklanıyo olabilir mi?
open meeting kurmak istiyorum bana yardımcı olabilirmisiniz
Oncelikle bilgi ve deneyimini paylaşan herkese tsk ederim. Benim merak ettigim bu uygulamalardan hangisi ile hem kullanicilarin hemde sunum yapan kisinin bilgisayarda masaüstünde yaptigi islemler goruntulenebilir. Bu soruyu sormamdaki amac uygulamali bir ders ornegin photosop gibi sunu veya dokumandan anlatmak verimli olmayacaktir. Ayni zamanda kullanicilarinda ekranini gormek gerekebilir.
Platformların ekran paylaşımı için gerekli olan eklentilerini kuran tüm sunucular ve / veya katılımcılar ekran paylaşımı yapabilirler. Oturumu yöneten kişinin ekran paylaşım hakkını katılımcıya vermesi yeterli olacaktır.
Merhaba Orçun bey. Ben Doğrudan satış firmasında ekip arkadaşlarımla sunumlar yapmak için apache-openmeetings-3.0.7 indirdim. Lakin kesinlikle kurulumla alakalı bir bilgiye sahip değilim. Kurulumdan bahseden kaynaklar ne yazık ki genelde yabancı dil bana kuruluma ilgili yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürler.