Uzaktan eğitim ve e-öğrenme uygulamalarının önemli bir ayağını oluşturan “İçerik Oynatıcılar” öğrenenlerin en fazla etkileşim içinde oldukları araçların başında gelirler. Bu alanda çalışan her kurum, kuruluş ve birey içerik oynatıcı ile ilgili bir arayışa girmiş, kimi kendi yazmış kimi ise var olan bir uygulamayı kullanmıştır.
2002 yılında o zamanki adıyla Macromedia Flash’ın XML ile olan ilişkisini keşfederek ihtiyacım olan içerik oynatıcıyı kendimin yazabileceğine karar verdim. Bu kararı vermemdeki en büyük sebep özgürce kullanabileceğim bir ürün, proje ya da uygulama bulamamamdı.
Ortaya çıkan ürün “İçerik Oynatıcı” serisinin ilk sürümü olarak 2002 yılından itibaren 2 yıl boyunca farklı içeriklerin çevrimiçi ya da çevrimdışı olarak yayınlanabilmesini sağladı. GPL altında dağıtımda olan bu ürünün sizlerle paylaştığım örnek uygulaması ise uzun yıllar boyunca “Bilgisayar Teknolojilerine Giriş” dersinde kullanıldı.
İçerik Oynatıcı’nın 1. sürümü aşağıdaki özelliklere sahip:
- JPEG gösterme, SWF ve FLV oynatma.
- Metinsel anlatımda HTML ve CSS desteği.
- Konu ile ilgili ipuçlarının paylaşılabileceği hareketli pencere.
- Konu ile ilgili çevrimiçi kaynaklara bağlantıların paylaşılabileceği hareketli pencere.
- Konu ile ilgili Web tabanlı arama yapılabilmesini sağlayan kısa yollar.
- Sistemin kullanımı için yardım içeriğinin sunulabilmesi.
Yükleme ve Kullanım:
- İçerik Oynatıcı Sürüm 1′i indirin.
- İndirdiğiniz arşiv dosyasını (zip) bilgisayarınızda açın.
- “icerik_oynatici_v1″ klasörü içerisinde projenin tüm bileşenleri yer almaktadır.
- Proje klasörü içerisindeki “xmlKaynak” isimli klasörde yer alan MS Access dosyasını çalıştırın. Bu dosya size XML kodunun üretilebilmesi için bir arayüz sağlamaktadır.
- Arayüz yardımıyla veri girişini yaptıktan sonra veritabanına kaydedilen bilgileri yine Access yardımıyla xml dosyası haline dönüştürmeniz gerekmektedir. Elde ettiğiniz dosyayı “xml” klasörü içine “egitim.xml” olarak yerleştirmelisiniz.
Not: MS Access kullanmak istemezseniz herhangi bir metin editörü yardımıyla “xml” klasörü içinde yer alan “egitim.xml” isimli dosyayı formatını bozmamaya dikkat ederek düzenleyebilirsiniz. - Eğitim içeriğinde kullandığınız JPEG ve SWF’leri “gorsel”, FLV’leri ise “medya” isimli klasöre yerleştirmeniz gerekmektedir.
- Bu versiyonun örnek uygulaması için tıklayınız.
Diğer projeler ile ilgili bilgi almak için tıklayınız.
Bir yanıt yazın